A/B testen
De feiten op een rij
De beste versie van je website is een dynamisch concept. Om de bezoeker optimaal te bedienen moet je continu investeren in je website. Maar hoe weet je of de nieuwe wijzigingen een verbetering zijn? Sluit jouw idee ook aan bij de ervaring van je bezoekers?
Zelfs wijzigingen in grote webshops als Bol.com en CoolBlue geven bij jouw webshop geen garantie op positieve resultaten. Deze webshops hebben een ander productaanbod en een andere doelgroep. Om de optimalisatie van je website live te toetsen bij jouw doelgroep, gebruik je A/B testen. Zo weet je zeker dat jouw wijziging een positief effect heeft op je online business!
Dankzij de inzet van een A/B test weet je zeker dat nieuwe webpagina’s:
- Zijn geoptimaliseerd voor conversies
- Beter presteren dan de oude webpagina’s
- Meer leads, klanten of verkopen opleveren
Wat is a/b testen?
A/B testen is een vorm van conversie optimalisatie die gebruik maakt van multivariate tests. A/B testen wordt gebruikt bij belangrijke wijzigingen aan een website of webshop. Voordat deze wijziging definitief wordt, zetten we een A/B test op. Deze test toont de bezoekers minimaal 2 versies (vandaar de naam A/B test) van de live website, een control versie en minimaal één test versie. Deze control en test versies blijven een bepaalde periode live staan, om gebruikersdata te verzamelen. Aan de hand van deze data wordt gemeten welke versie van de website het best converteert. Zo blijft de beste versie behouden, terwijl de mindere offline wordt gehaald.

Voor wie is a/b testen geschikt?
In theorie kan iedere website wijziging getoetst worden met een A/B test. Dit vinden we bij Monkeybridge overbodig. In de praktijk zien we dat kleine wijzigingen vaak een kleine impact hebben. Daarbij is de inzet van A/B tests voor sommige websites irrelevant vanwege een te laag aantal bezoekers. We adviseren een A/B test wanneer:
Taken en werkzaamheden
Hoe zetten we A/B testen in?
De voordelen van A/B testen
Door A/B tests in te zetten worden theorieën, maar ook ‘gevoel’, voor een verbetering aan de website in de praktijk getest. De mogelijkheid bestaat dat deze wijziging niet het gewenste effect heeft, waardoor een fikse conversiedrop ontstaat. Een A/B test heeft er in dat geval voor gezorgd dat niet alle conversies verloren zijn gegaan. De helft van de bezoekers heeft immers de control-versie te zien gekregen. De resultaten die deze test oplevert kunnen leiden tot nieuwe inzichten en nieuwe mogelijkheden voor conversieoptimalisatie.
- Test conversie optimalisatie theorieën
- Voorkomt problemen
- Maakt resultaten inzichtelijk
- Mogelijkheid meerdere opties tegelijk testen
- Verbetert de user experience en usability van je website